Част от служителите в атомната електроцентрала в Чернобил получиха разрешение да се

...
Част от служителите в атомната електроцентрала в Чернобил получиха разрешение да се
Коментари Харесай

Служителите в Чернобил освободени след 25 дни в централата |

Част от служителите в атомната електроцентрала в Чернобил получиха позволение да се приберат вкъщи след към 600 часа престой в оборудването след завладяването му от съветските сили, нахлули в Украйна.

В обява във Facebook централата заяви, че 64 души са били пуснати да се приберат вкъщи, откакто " героично са изпълнявали професионалните си отговорности и са поддържали съответното равнище на сигурност ". Тръгващите си чиновници са били сменени от 46 " служители-доброволци ".



Според The Washington Post към 300 души са били арестувани в предприятието, откогато на 24 февруари стартира съветската инвазия в Украйна стартира.

Генералният шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Мариано Гроси назова този ход " позитивно - въпреки и от дълго време закъсняло - развиване ".

" Те заслужават цялостното ни почитание и удивление за това, че са работили при тези извънредно сложни условия ", сподели Гроси. " Те бяха там прекомерно дълго. Искрено се надявам, че останалите чиновници от тази промяна също ще могат да се сменят скоро ".

По-рано този месец електрозахранването на централата беше възобновено, откакто съгласно известията силите на Москва са изключили централата от енергийната мрежа.

Посланикът на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд предизвести Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по-рано този месец, че фокусирането на Русия върху нуклеарните централи може да се окаже проблематично в Украйна.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР